Dekonstruera

Ett roligt projekt, målet var att få vinet i ett vinglas att sväva runt om/i skärvorna av ett krossat vinglas. Lättare sagt att gjort. Det första problemet var vinet. Jag visste tidigt att jag var på tok för snål för att använda riktigt vin. Så det bar av till närbutiken för att handla lite lämpliga substitut. Fick med mig tränbärsjuice, svartvinsbärdricka, björnbärsdryck och slutligen blåbärsdricka. Nästa steg var att jämföra med riktigt vin och se vad som var likast, blåbärsdrickan vann, de övriga var helt enkelt för röda. Detta visade sig vara ett misstag, men mer om det senare.

Nästa steg var att få vätskan solid, för att lyckas med det använde jag mig av gelatinpulver, jag märkte ganska snabbt att det krävdes rejält med gelatinpulver för att få en klump som var tillräckligt solid, enligt instruktionerna på förpackningen motsvarade en tesked två gelatinblad. Men för mina ändamål behövde jag någonting som var så pass solitt att det klarade av att hålla sin egen vikt uppe, så jag använde tre teskedar per glas. Det gav mig en bra nästan ostliknande substans på blåbärsjuicen.

Nu var det dags att rigga i studion, ljussättningen var busenkel. Jag använde mig av någonting som kallas dark field, vilket låter mycket häftigare än vad det är. Kort och gott så sätter man ljus på man bakgrunden och skapar kontrast med hjälp av svarta flaggor på sidorna. Dessa svarta flaggor ger glaset en svart kant, och tack vare den kanten kan du urskilja glaset mot den ljusa bakgrunden.

Nu var det bara en fråga om att krossa ett glas. Det här visade sig faktiskt vara svårare än vad jag trodde. Gelatinet i vinglaset fungerade som ett klister och höll samman glasbitarna, så tyvärr blev det mycket mindre bitar än vad jag hade velat. Efter lite jobb fick jag dock ut gelatinet ur det söndriga glaset. Men tyvärr var det så pass söndrigt att det inte gick att använda.

Utmaningen låg alltså i att få ur gelatinet ur glaset utan att varken förstöra glaset eller gelatinet. Som tur var kom jag ihåg att gelatin har en väldigt låg kokpunkt, och när det blir varmt återgår det till flytande form. Sagt och gjort tog jag och värmde upp lite vatten i en vattenkokare jag har i studion och med hjälp av ångan värmde jag glaset. Effekten blev att det yttersta skiktet smälte och gelatinet krympte så pass mycket att det gick att få ut ur glaset.

_S715293 copyquad

Med gelatinet frigjort från sitt glasfängelse var det bara fråga om att fästa det på ett sätt så det inte syntes. För att lyckas med detta använde jag mig av en lång cocktailsked från ett gammalt bartenderset. Skeden fäste jag med gaffatejp i ett mikrofonstativ som fick agera som bom. Tanken är att gelatinet döljer bomarmen och på så sätt ser ut att sväva, iallafall från rätt vinkel.

_S455267Här är en ”proof of concept” som jag tog innan jag började för att vara säker på att illusionen verkligen skulle fungera.

Efter det var det dags att hänga upp glasskärvorna, jag använde mig av fiskelina och tejp för att fästa i ett kvastskaft jag hängt över mina svarta flaggor.

Ett problem jag märkte när jag fotograferade gelatinet var att när det stelnade blev vätskan diffus, detta gjorde att vätskan inte släppte genom alls lika mycket ljus som tidigare. Vilket gjorde att det såg väldigt mörkt ut. Så här i efterhand inser jag att jag nog hade kunnat lägga en snoot på den för att punktbelysa, men det tänkte jag inte på då. Tydligen är det här ett ganska kännt problem även när man fotograferar riktigt vin, och ett tips är tydligen att spä ut vinet med vatten!

Hur som helst löste jag det hela med att överexponera bilden på gelatinet istället och slå ihop det med den andra bilden. I övrigt ganska lite photoshopande, bakgrunden rensades så att den blev helvit, och lite störande reflektioner och småspår av bomen försvann.

Leave A Response